De Brakersweg is één van de oudste nog bestaande tracés in Castricum. De weg had van oorsprong een waterkerende functie en stamt uit de Middeleeuwen. In de loop van tijd is de Brakersweg steeds korter geworden, vooral door de aanleg van nieuwe wegen en woonwijken. In Castricum-Oost is nog de Korte Brakersweg te vinden. De Brakersweg, gelegen tussen het spoor en de Tulpenveld, is het laatste restant ten noorden van de dorpskern.
Deze Brakersweg herinnert aan de eeuwenoude geschiedenis van de omgeving. Waren van oorsprong voornamelijk kleinschalige boerenbedrijven aan deze weg te vinden, tegenwoordig wordt er bijna alleen nog maar gewoond. Desalniettemin heeft de Brakersweg zijn oorspronkelijke allure weten te behouden. Dit dankzij de aanwezigheid van oude (woon)boerderijen en open plekken, die tezamen het landelijke karakter in stand houden.
Pronkstuk van de Brakersweg zijn de drie monumentale stolpboerderijen, die in de volksmond ook wel De Drie Gratiën worden genoemd. Deze boerderijen, met een geschiedenis die teruggaat tot midden 19e eeuw, herinneren aan de architectuur, landbouw en cultuur van weleer. Twee decennia geleden kregen De Drie Gratiën de status van monument van de gemeente Castricum.
Een meer dan 40 jaar oude tekening van De Drie Gratiën en het daarvoor gelegen plantsoen.
De drie stolpboerderijen vormen een vertrouwd beeld voor een ieder die vanaf de Kleibroek de M.H. Tromplaan oprijdt. De boerderijen doemen al van ver op. Dit is te danken aan de open plek vóór deze boerderijen, die tot en met de jaren ’60 van de vorige eeuw landbouwgrond was en nu dient als plantsoen.
Als dit plantsoen wordt bebouwd, dan verdwijnt het zicht op de drie monumentale boerderijen en daarmee ook de uitstraling van dit historische stukje Castricum. Het is daarom van groot belang om deze open plek van de Brakersweg in stand te houden. Of zoals Stichting Oud-Castricum schrijft: “Van de oorspronkelijke Brakersweg heeft nog slechts een zeer klein gedeelte, dat parallel loopt aan de Schulpvaart, zijn landelijke karakter behouden. Laten we hiermee heel zuinig omspringen en alles in het werk stellen om verdere aantasting te voorkomen.”
Vlak voordat De Drie Gratiën de status van gemeentelijk monument kregen, besteedde het Noordhollands Dagblad aandacht aan de geschiedenis van deze boerderijen (knipsel afkomstig uit het digitale archief van Oud-Castricum):